Digitalt lärande – den stora utmaningen!

Digitalt lärande – den stora utmaningen!

Välkommen till årets höstkonferens 22-23 oktober 2018! Även i år arrangeras konferensen i samarbete med Svenskt Kulturarv.

Museer och kulturarvsaktörer har i uppdrag att öka tillgängligheten till vårt gemensamma kulturarv. Men hur kan vi göra kunskap, föremål och miljöer nåbara, synliga och begripliga för alla? Att tillgängliggöra kunskap är i förlängningen en förutsättning för ett demokratiskt samhälle.

Digitalt lärande erbjuder stora möjligheter men det finns också utmaningar. Hur kan vi erhålla kompetens, finansiering och modet att tänka och göra lärandet digitalt? Med utgångspunkt i några konkreta exempel vill vi inspirera och diskutera digitalt lärande.

Kulturarvsdagarna 22 – 23 oktober 2018. Arrangörer: FUISM och Svenskt Kulturarv

Dag 1, Armémuseum, Stockholm

13.00

Välkommen
Överintendenten för Statens Försvarshistoriska Museer, Magnus Hagberg, hälsar välkommen.

Reflektion kring digitalt lärande och digitala upplevelser

Jenny Grönvall, koordinator och konstnär Bästa biennalen

https://utveckling.skane.se/utvecklingsomraden/kulturutveckling/bildkonst- och-form/basta-biennalen/

Det gemensamma historierummet

Ett museipedagogiskt utvecklingsprojekt med forskningsanknytning som syftar till att skapa en nationell digital plattform för skolor med museiföremål i centrum. Syftet är att utifrån föremål i museers samlingar belysa interkulturella perspektiv med kulturmöten och migration som nyckelord.

Deltagare i projektet berättar om sina erfarenheter följt av ett panelsamtal om digitalt lärande och de stora utmaningarna.

14.40 Kaffepaus

Utdelning av Svenskt Kulturarvs pris.

Forskningsprojektet ”Digitala modeller”

Jenny Attemark-Gillgren och Anna-Karin Nilsson Stål från Tekniska museet presenterar forskningsprojektet Digitala modeller.
Projektet utforskar den digitala teknikens möjligheter när det gäller industrialismens berättelser om samhälle, människor och miljöer. https://www.tekniskamuseet.se/samlingar/forskning/digitala-modeller/

Maker Tour – Programmering i skolan

Ett integrationsprojekt finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Maria Olsson och Jenny Carlsson Tekniska museet, presenterar ett uppsökande projekt där museet reser ut till skolor i s k utsatta områden för att inspirera och lära ut programmering till lärare och elever. Ett lyckat exempel på när näringsliv, skola och museum samarbetar mot ett gemensamt mål. I det här fallet att öka teknikintresset och den digitala kompetensen hos elever och lärare.https://www.tekniskamuseet.se/skola/maker-tour-programmering-i-skolan/

17.15 Reflektion och sammanfattning.

18.00. Årsmöte i föreningen Svenskt Kulturarv

19.00 Middag på Armémuseums Restaurang Artilleriet

Grillad hjärtsallad med parmesan, citron, blåmusselemulsion, rostad mandel och n ́dujja.
Smörstekt röding med rostad gulbeta, svartkål, dillvelouté och potatispuré med smält smör.

Friterad kanelmunk med vaniljpudding och apelsin.

Dag 2. Förmiddagsexkursion Upplev Gamla Uppsala digitalt.

Buss från Stockholm C till Gamla Uppsala. Fika med smörgås ingår.
Gamla Uppsala museum (RAÄ) visar och berättar om ett nytt sätt att uppleva järnåldern med hjälp av Virtual Reality-teknik. Vi får möjlighet att själva pröva VR glasögon samt en Augmented Reality-app. Disir Productions som utvecklat programvaran finns även på plats.

https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/upplev-kulturarvet/gamla-uppsala- museum/augmented-history-gamla-uppsala/

Praktisk Information

Kulturarvsdagarna välkomnar alla som är intresserade av ett levande kulturarv där besökarna står i centrum. I år välkomnar vi särskilt dig som är intresserad av museets pedagogiska arbete få inspiration till nytänkande.

Anmälan
kan göras t o m 10/10. Du kan anmäla dig via e-post, info@svensktkulturarv.se (helst) eller per telefon 046-39 99 40. Ange namn och fakturaadress.
Kost: Var vänlig att ange ev. allergier.

Konferensavgift
Avgiften är reducerad för anställda på medlemsinstitutioner i Svenskt Kulturarv och FUISM .
Konferens på Armémuseum, exkursion till Uppsala och middag på Artilleriet
1 500:-. Middagen serveras alkoholfritt, men vinbiljetter kan beställas vid anmälan.
Icke medlemmar betalar 1 700:-. Inget avdrag om man väljer bort dag 2. Moms tillkommer.

Betalning
Avgiften faktureras. Ingen återbetalning av avgiften efter anmälan, men det går bra att överlåta sin plats till någon annan vid förhinder.

 

abf

 

Detta inlägg är publicerat i Aktuellt, Evenemang, Konferenser & seminarier, Övrigt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.