Årets pedagogiska pris

pedagogiskaprisobstillfallig

Genom pristävlingen ”Årets pedagogiska pris” lyfter FUISM varje år fram inspirerande* pedagogiska verksamheter som bedrivs på svenska museer och kulturinstitutioner. Syftet med priset är att uppmuntra pedagogiskt verksamma i kultursektorn att dela sina erfarenheter och lära av varandra.

*Styrelsens definition av ”inspirerande” är verksamheter som genom syfte, mål och innehåll är nyskapande och/eller ger exempel på väl fungerande pedagogiska verktyg som kan användas av fler.

För frågor:
Josefine Ottosson, ansvarig Årets pedagogiska pris
Mobil: 070-326 45 54
E-post: josefine.ottosson@jkpglm.se

Läs mer om processen Årets pedagogiska pris (pdf-fil öppnas i ny flik)

1Z1A7977_Jpngs läns museumFoto: Åsa Rosén, Jönköpings läns museum

VINNARE AV ÅPP 2020: Grattis till Jönköpings läns museum!

Vinsten gick till Jönköpings läns museum som var nominerade för deltagarpedagogiken i deras nya kulturhistoriska utställning ”Kampen i Tiden”.

Kampen i Tiden öppnade i november 2020 på Jönköpings läns museum. Besökare kan uppleva den interaktiva utställningen där olika ledtrådar ger nycklar till länets historia.

Juryns motivering:

”Kampen i tiden förenar det digitala spelet med det fysiska rummet i syfte att öka kunskap, engagemang och delaktighet i kulturhistorien för barn och unga. Genom att anställa ungdomar skapas äkta mandat och ambassadörskap och projektet får ett genuint deltagarperspektiv. Gediget, kreativt och ärligt.”

För Jönköpings läns museum betyder utmärkelsen oerhört mycket, menar museichef Johan Gärskog:
” Att vi tilldelas detta pris, visar att vi ligger i nationell framkant och att vi på så sätt också kan inspirera andra museer i deras pedagogiska utvecklingsarbete. Det gör mig väldigt stolt över vår verksamhet och alla som bidragit till resultatet!”

Kontakt Jönköpings läns museum: Vera Zherdev, mail vera.zherdev@jkpglm.se och telefon 070-233 80 47.

Priset delades ut under museernas Vårmöte. Det vinnande projektet är framröstat av föreningens medlemmar. Totalt nominerades 23 pedagogiska projekt. Av dessa valde FUISMs styrelse ut tre finalister:

  • Kampen i tiden – Jönköpings läns museum
  • Äter judar falukorv – Judiska museet
  • Allt från dinosaurier till mormor – från baktid till framtid – Bohusläns museum

abf