Programmet för Fuism:s höstkonferens 10-11 november i Göteborg

Älvsborgsbron i Göteborg

Älvsborgsbron i Göteborg

Välkommen till föreningens höstkonferens, som detta år är förlagd till västkusten. Vi utlovar spännande input under temat VISION OCH VARDAG.

Programmet erbjuder föreläsare med erfarenhet av arbete med delaktighet och mångfald, Michèle Taylor och Diana Walters delar med sig av sin erfarenhet kring museer och tillgänglighet och från Alingsås kommer våra kollegor för att berätta om sitt nya gamla museum. Vi har hörsammat våra medlemmars önskan om mer workshop och mer mingeltid, så även det finns med.
Skynda att anmäla dig! Kom ihåg att meddela specialkost. Anmäl till info@fuism.se senast måndag 3 nov. Programmet som pdf 

 

Program höstkonferens 2014, 10-11/11 i Göteborg

Måndag 10 november

Plats: Göteborgs Stadsmuseum (hållplats Brunnsparken eller Domkyrkan)

12:00 Registering i Sal SA Hedlund på andra våningen.

12:30 Välkommen till Stadsmuseet Karl Arvidsson enhetschef och ev. Cornelia Lönnroth museichef. Vinnare av Årets museum Välkommen till FUISMs höstkonferens, Sofia Dahlquist föreningens ordförande

12:45 Vad Stadsmuseet har varit och är idag – en kort introduktion av Karl Arvidsson.

”Att släppa makten, att bjuda in och inte vara rädd för vetorätten”
Rom san – är du rom? är ett projekt som pågick 2012-2013 med anställda romer på Göteborgs Stadsmuseum. Vad har vi lärt oss och hur går vi vidare?
Projektledaren Maria Forneheim berättar om erfarenheter från arbetsprocessen. Vinnare av Årets utställning!

”Funktek -om att hitta vägar för att nå fram till ett museum för alla”
Målet är att öka möjligheterna för fler människor att ingå i samtalet om staden och stadens historia. Vi fokuserar på människor som har olika funktionsvariationer och tar deras hjälp för identifiera museets hinder. Detta gör vi genom att låta dem utvärdera museets verksamheter. De problem som inte går att lösa genom exempelvis pedagogik försöker vi lösa genom att ta fram tekniska koncept. Vi arbetar samtidigt med ett för alla perspektiv där målet är att helt undvika särlösningar”. Daniel Gillberg berättar om projektet som är ett samarbete mellan Stadsmuseet, Utopia, Interaktiva Institutet, Mistra u f och Riksutställningar.

Mobila Museet
Med projektet Mobila Museet ville Göteborgs Stadsmuseum nå ut till nya besökare i olika stadsdelar. Det handlade om att mötas, träffas kring lokalhistoria, dela erfarenheter och härigenom bidra till delaktighet. Mobila Museet var i stadsdelarna Gamlestaden, Lundby och Bergsjön. Projektet presenteras av Christian Penalva

13:45 En framgångsaga?
Barnkulturkonsulent Mia Björklund presenterar Göteborgs framgångsrika samarbete mellan skola och kultur. Arkitekturkonsulent Lars Jonsson berättar lektionsverksamheten inom Stadens Rum samt om hur man arbetat med barn och unga i visionsarbetet, (Vision Älvstaden).

14:30 Kaffe

15:00 Hembygd – någonstans i Sverige
Tusen unga från Trelleborg till Pajala berättar: Hembygd – någonstans i Sverige är ett projekt som drivs av Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson (Rot produktion). Projektet omfattar två vandringsutställningar, digital plattform, pedagogiskt material och en bok. Fokus i projektet är unga som berättar om vad de tycker om landet vi lever i med utgångspunkt från orten där de bor. Hembygden är en utmärkt utgångspunkt för att samtala och engagera sig. Vinnare av Årets pedagogiska projekt!

16:00 ”Drömmar och mardrömmar” – Alingsås museum öppnar igen
På 12 månader öppnade vi ett gammalt museum i ett helt nytt koncept och flyttade 630 000 föremål och arkivhandlingar till nya magasin. Vilka hinder och möjligheter mötte vi på vägen? Vad har vi lyckats och misslyckats med? Medeia Sogor Ekner, utställningsproducent och projektledare för Alingsås museums återöppnande, Anna Mighetto, verksamhetschef Alingsås museum.

17:00 Sammanfattning. Diskussion

17:30 Promenad genom kvarteren Vasa, Haga mot Esperantoplatsen med spännande berättelser under vägen mot restaurangen med Pontus Forslund (utomhus).

19:00 Restaurang Lagerhuset (hållplats Järntorget) Välkomstdrink och middag. Bar och underhållning med bandet Half Moon

Tisdag 11 november

Plats: Världskulturmuseet (hållplats Korsvägen)

09:00 Välkommen till Världskulturmuseet Kalle Magnusson museichef och Britta Söderqvist enhetschef för Innehåll och lärande. Här är vi nu.

9:30 ”Access and Inclusion: theory and tools for growth”
Using real examples from their extensive work in the Western Balkans, Dr Diana Walters and Michèle Taylor will give you an overview of their theoretical approach to access and inclusion, and an opportunity to see how this works in practice. (på engelska)

11:30 Samarbetsprojektet Unstraight Perspectives och utställningen Playground
Från lite olika perspektiv kommer vi prata om utställningsprocessen utifrån vision, innehåll och lärande. Bianca Leidi utställningsproducent, Mattias Kästel museipedagog och Linn Nyberg Ekengren programkoordinator och museipedagog

12:30 Lunch på Restaurang Tabla.

13:00 Möjlighet att se utställningar på Världskulturmuseet tillsammans med museets pedagoger, Afrikanska Mästerverk, Maadtoe, Salgado – with Consern.

13:30 Nasreddin Hodja –storytelling
På 1200-talet levde den mytomspunne Nasreddin Hodja i det som idag är Turkiet eller det är i a f där hans grav sägs finnas. Flera länder i regionen gör anspråk på hans härkomst och även de exakta åren är osäkra. Det vi vet med säkerhet är att hans berättelser lever kvar än idag som en påminnelse om livets stora frågor. Ibland återfinns de som seriösa filosofiska funderingar och ibland som humoristiska inlägg. Oavsett vilket så är de lika aktuella nu som då. Facilitator Andrzej Saramowicz från ”The Rumi Foundation of Poland” kommer att leda oss i samtal genom att återge ett par av dessa berättelser, reflektera kring dem och inbjuda oss till att samtala om dem.

14:30 Kaffe med ”post-it utvärdering”

15:00 Mäktiga och märkliga projekt
Samtal via Skype med Vincent Truter i Johannesburg, Sydafrika. (på engelska) Linda Noreen reporter

15:30 Afterwork. Samtal och reflektioner

16:00 Slut

 

Allmänt info:

Kostnad: 1300 kr, 1000 kr för medlemmar

Det ingår fika måndag, lunch och fika tisdag samt festlig middag måndag kväll!

Anmäl dig på info@fuism.se senast måndag 3 november

Anmäl gärna om du inte tänker delta i kvällens festligheter. Det ingår i konferensavgiften men det är synd om vi betalar för tomma stolar. Vi går direkt till restaurangen från Stadsmuseet (med eventuella väskor) Meddela också om det finns några allergier eller annat vi behöver veta vad det gäller förtäring.

Lägg märke till att det INTE ingår lunch dag ett. Så se till att hinna få i er något innan vi kör igång på måndagen.

FUISMs lokala kontaktpersoner är EvaTua och Linda. evatua.ekstrom@varldskulturmuseerna.se och linda.noreen@kultur.goteborg.se

Förslag på boende:

Hotell Vanilj. Hållplats Domkyrkan. http://www.hotelvanilla.se/

Hotell Flora. Hållplats Grönsakstorget. http://www.hotelflora.se/

Hotell Lillton. Hållplats Brunnsgatan. http://www.lilton.se/se/

Hotel Riverton. Hållplats Järntorget.http://www.riverton.se/default-sv.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=hotel%20riverton&utm_campaign=SW+Brand

Stigbergets vandrarhem. Hållplats Stigbergstorget. http://www.hostel-gothenburg.com/sv/

Transport

http://www.vasttrafik.se/#!/Reseinformation/sa-har-gar-det-till/Trafikslag/Sparvagn/ (Man kan betala på vagnen med kontokort