Wiki+museum+skola=ny spännande kunskap

wikimini-i-klassrummet-1

Plats: Malmö museer

Tid: tisdag 4 oktober kl 13.30-15.00

 

Förläng konferensen! Kom och lyssna på två spännande samarbeten mellan museum och Wikipedia. Ta chansen att diskutera och delta i workshop på temat.

 

Sara Mörtsell från Wikimedia Sverige och Sofia Dahlquist från Stockholmskällan som berättar om innovationsprojektet “Välkommen till min plats”, som genomförs i samarbete med Riksantikvarieämbetet. Projektet knyter ihop digitala plattformar och källkritik med fysiska platser och kulturarv. Ta del av vad elever i åldrarna 7- 17 hittills har gjort och hur samarbetet kan se ut mellan skola och museum/kulturinsinstitution och Wikimedia.

 

Aron Ambrosiani och Lena Berqvist från Nordiska museet berättar om pilotprojektet ”Att skriva kulturhistoria på Wikipedia som gymnasiearbete” som arrangeras av Nordiska museet i samarbete med Wikimedia Sverige. Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och referenslitteratur i museets bibliotek får eleverna lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Under läsåret 2016/17 deltar fem skolor runt om i landet i projektet.

 

Vi kommer att diskutera frågor som rör att forska tillsammans med barn och ungdomar. Hur kan vi använda olika digitala resurser, källanvändning och källkritik? Vi kommer också att ta upp frågor om vilken funktion museer kan ha  för undervisning som nyttjar Wikimini och Wikipedia som plattformar för elevers röster och delaktighet.

 

Ni kommer att få testa på att använda Wikipedia/Wikimini och diskutera olika digitala möjligheter i arbetet med elever, museum och skola.

 

Nätverka och få ny inspiration!

Det är gratis och du anmäler dig här info@fuism.se

Seminarium för konst och museipedagoger Havremagasinet i Boden 7-8 november 2016

Efter den första större nätverksträff för konstpedagoger i de nordligaste länen, på Bildmuseet vt-16, utvidgar vi nu inbjudan till att gälla både konst och museipedagoger. Vi jobbar alla med pedagogik och förmedling oavsett om det gäller konst eller föremål, tillfälliga eller permanenta utställningar!

Nätverkets målsättning är att skapa en plattform för kompetensutbyten mellan medlemmarna. Det i sin tur skapar en möjlighet att lyfta/stärka pedagogiken på kulturinstitutionerna/föreningarna.

Nätverket blir en arena för oss alla att ta del av, lära oss ifrån och utbyta idéer.

Med föreläsningar lokalt, nationellt och internationellt har vi en bred omvärldsbevakning om pedagogiska trender, projekt och samarbeten.

Av förra träffens utvärdering och önskemål från deltagarna har vi nu bjudit in följande personer:

 

js

 

Jane Sillis – Ordförande i Engage, som är ett nätverk för konstpedagoger i Storbritannien, med medlemmar från olika yrkesgrupper såsom pedagoger på konst- och kultarvsinstitutioner, konstnärer, curatorer, projektledare mm.

Jane har en gedigen erfarenhet av Gallery education, som handlar om att göra den visuella konsten tillgänglig för den redan invigda och för den ovane besökaren.

www.engage.org 

 

mh

Maria Huhmarniemi – Lektor i konstpedagogik, Laplands universitet/ fakulteten för konst och design/Rovaniemi Finland.

Som konstnär jobbar hon med installationer. Som lärare jobbar hon med workshop i landart. Maria har även varit medförfattare till ett flertal böcker och artiklar som handlar om konst- och museipedagogik.

www.mariahuhmarniemi.net

 

 bl

 Birgitta Linhart – Luleåbaserad skulptör med interaktivt focus. Utomhusmiljön och naturen är en del av verken. I hennes projekt Land Art i Byar skapar byborna monumentala konstverk som berättar byns historia. Under vinterhalvåret arbetar Birigitta med snö och is. De senaste åren som producent för en mängd ismusikevent i Luleå, med Ice Music in Swedish Lapland.

 www.deltakonst.com/artists/birgitta_linhart/birgitta

 

PROGRAM:

 Måndag 7 november

Kl 12:00 – 12:30 Registrering

12:30 – 13:00 Kort presentation av deltagarna och Havremagasinets verksamhet

13:00 -15:00 Maria Huhmarniemi föreläsning och workshop

15-15:30 Kaffe

15:30-17:30 Jane Sillis – Engage

17:30 Gemensam middag och kvällsaktiviteter

 

Tisdag 8 november

kl.8:30 -12:00 Birgitta Linhart föreläsning och workshop med flytande tid för kafferast

12:00 Summering av dagarna

12:30 Avslutning

Seminariet är kostnadsfritt och middagen till självkostnadspris.

Föreläsningarna är på engelska.

 

Förslag på boende:

Hotell nivå www.hotellniva.se

Bodens bed & breakfast www.bodensbb.nu

Quality hotel bodensia www.bodensia.se

Bodens vandrarhem www.bodensvandrarhem.se

Boden camping & bad – Villa Björknäs www.bodenscamping.se

Boden camping & bad – stugboende   www.bodenscamping.se

 

Anmäl ditt deltagande senast 25 oktober

Till: Lena Ylipää Länskonstkonsulent Norrbotten

Lena.K.Ylipaa@Nll.se     070-614 11 49

Eller: Ingela Ögren Weinmar Konstpedagogisk ledare Havremagasinet

ingela@havremagasinet.se   0731 80 81 37

 

Aktuella utställningar på Havremagasinet är då fotograf Martin Adler

och illustratör Shaun Tan, se mer info på Havremagasinet.se

 

hmlogo nlllogo flogo bklogo