Wiki+museum+skola=ny spännande kunskap

wikimini-i-klassrummet-1

Plats: Malmö museer

Tid: tisdag 4 oktober kl 13.30-15.00

 

Förläng konferensen! Kom och lyssna på två spännande samarbeten mellan museum och Wikipedia. Ta chansen att diskutera och delta i workshop på temat.

 

Sara Mörtsell från Wikimedia Sverige och Sofia Dahlquist från Stockholmskällan som berättar om innovationsprojektet “Välkommen till min plats”, som genomförs i samarbete med Riksantikvarieämbetet. Projektet knyter ihop digitala plattformar och källkritik med fysiska platser och kulturarv. Ta del av vad elever i åldrarna 7- 17 hittills har gjort och hur samarbetet kan se ut mellan skola och museum/kulturinsinstitution och Wikimedia.

 

Aron Ambrosiani och Lena Berqvist från Nordiska museet berättar om pilotprojektet ”Att skriva kulturhistoria på Wikipedia som gymnasiearbete” som arrangeras av Nordiska museet i samarbete med Wikimedia Sverige. Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och referenslitteratur i museets bibliotek får eleverna lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Under läsåret 2016/17 deltar fem skolor runt om i landet i projektet.

 

Vi kommer att diskutera frågor som rör att forska tillsammans med barn och ungdomar. Hur kan vi använda olika digitala resurser, källanvändning och källkritik? Vi kommer också att ta upp frågor om vilken funktion museer kan ha  för undervisning som nyttjar Wikimini och Wikipedia som plattformar för elevers röster och delaktighet.

 

Ni kommer att få testa på att använda Wikipedia/Wikimini och diskutera olika digitala möjligheter i arbetet med elever, museum och skola.

 

Nätverka och få ny inspiration!

Det är gratis och du anmäler dig här info@fuism.se