Årets vinnare

Vinnare 2023

Hallands konstmuseum / Konst i Halland och Ricklundgården/EMMAS konstpedagogiska verkstad har varit med och arbetat fram Snöstjärnor och tångruskor

Bilder från projektet Snöstjärnor och Tångruskor

Juryns motivering lyder:

Med retrokänsla väcker Snöstjärnor och tångruskor liv i en analog kommunikation – en brevväxling mellan norr och söder. I utbyte av naturmaterial, brev och platsburna berättelser har unga delat likheter och olikheter. Ett tvärvetenskapligt grepp har gett kunskap om hur olika geografiska områden präglat språk och kultur. Med slöjd och konst som förenar har samtal om kulturer väckts.

Prisutdelningen, från vänster: Erik Roupe från FUISMs styrelse, Lotta Sandberg och Evelina Lindblom från Hallands Konstmuseum/Konst i Halland.

FUISM:s styrelse valde ut tre finalister bland många spännande bidrag:
• ”Krypspåret” – Trelleborgs museum
• Sjöstjärnor och Tångruskor – Hallands konstmuseum / Konst i Halland och Ricklundgården/EMMAS konstpedagogiska verkstad
• ”Vi syr framtiden!” – Göteborgs konsthall

En jury bestående av Erik Roupe och Ellen Hallgren och Sofia Pettersson från FUISM:s styrelse och förra årets vinnare Anna Ålander och Paulina Wittung Åman från Nobelprismuseet, utsåg efter intervjuer med varje finalist och överläggningar en vinnare.