FUISMS HÖSTKONFERENS MÅNDAG DEN 28 NOVEMBER

Kära medlemmar! Tiden går fort och det är redan höst. Här kommer en inbjudan till Höstkonferens men vi vill också passa på att meddela att det snart är dags att nominera bidrag till Årets pedagogiska pris 2022. Nomineringen öppnas den 9 november, börja fundera redan nu!

Varmt välkommen till Höstkonferensen som även detta år blir i både digital och fysisk form. I två av regionerna anordnas fysiska träffar som alla medlemmar i FUISM är välkomna att delta vid oavsett vart du bor. Träffarna blir på Västmanland läns museum samt Västernorrlands läns museum. Dagen innehåller också precis som förra året ett digitalt gemensamt inslag i form av en föreläsning. Föreläsningen går att ta del av tillsammans med kollegor på något av de två museerna eller hemifrån för dig som inte kan resa. Sista anmälningsdag fredag 11 november

Programaktiviteter

I Västerås på Västmanlands läns museum är temat för dagen Objektsteater – En metodworkshop om museipedagogikens möjligheter att kombinera deltagarkultur, hållbarhet och museernas berättelser/kulturhistoria. Workshopen riktar in sig på föremåls livscykler. Vi provar på och diskuterar sedan hur metoden inspirerar dig i din museipedagogiska praktik. Workshopen leds av Jennie Schaeffer, forskare, länsmuseichef och projektledare för “Koldioxidteater” där objektsteatermetoden utvecklades.

I Härnösand på Västernorrlands läns museum presenterar Laura Brander projektledare och pedagogisk utvecklare ett nytt projekt om Kulturarvspedagogik. Därefter blir det visning av Forntidsresan med fokus på de erbjudanden som finns i utställningen för interaktivitet samt visning av den nya basutställningen för yngre barn Småfolk – i landet SmåningOm. Vi får också höra Sofia Eriksson-Bergström, pedagogisk utvecklare vid museet och lektor i pedagogik vid Mittuniversitet berätta om processen och framtagandet av utställningens kunskapsobjekt och utformning. Processen har utgått från förskolans läroplan, pedagogisk forskning samt kulturarvet.

Gemensam digital föreläsning: Att skapa digitala relationer

Hur utvecklar och förstärker vi den digitala museiupplevelsen? Hur skapar vi hållbara digitala strategier som ger effekt och bygger relationer med publiken? Mot bakgrund av pandemins digitala omställning för pedagogisk förmedling och kommunikation i digitala medier berättar Freja Holmberg och Johan Lindblom från Göteborgs konstmuseum om koncept och erfarenheter av att möta publiken genom skärmen.

Freja Holmberg är intendent för pedagogiken på Göteborgs konstmuseum.
Johan Lindblom arbetar som digital kommunikatör för Göteborgs museer och konsthall. Han arbetar just nu med ett forsknings- och utvecklingsprojekt kring digitala relationer med fokus på storytelling.

Läs gärna om projektet och projektbloggen här: https://goteborgskonstmuseum.se/forskning/digitala-relationer/

Programtider

10.00 Samling med kaffe och mingel.

10.30- 12.00 Lokala aktiviteter på Västmanlands läns museum eller Västernorrlands läns museum
12-13 Lunch som betalas av FUISM.
13.00-14.00 Digital föreläsning Att skapa digitala relationer –för alla medlemmar vart du än befinner dig. Länk skickas ut efter den 11 november.

14.00-14.30 Samtal och avslutning på de två museerna.

Anmälan görs via formuläret: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeoRgVuuVoHjG_KoKhejAIe6Zm0spRPN4TSIC5pk2FXE3w66g/viewform?usp=sf_link

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *